تنبلی چشم (آمبلیوپی)
تنبلی چشم، که به آن آمبلیوپی (AMBLYOPIA) نیز گفته میشود، اختلالی در بینایی است که در کودکان شایعتر است، اما در بزرگسالان نیز میتواند رخ دهد. در این بیماری، به دلیل عدم تحریک کافی بینایی در یک چشم، مغز به طور طبیعی از آن چشم برای دیدن استفاده نمیکند. در نتیجه بینایی آن چشم به مرور ضعیفتر میشود.
این بیماری یک وضعیت چشمی است که اگر در زمان مناسب درمان نشود، در بزرگسالی بهبود دید با استفاده از عینک، لنز یا حتی جراحی به طور کامل ممکن نخواهد بود. این مشکل ممکن است به صورت یکطرفه (تک چشمی) و در موارد نادرتر به صورت دوطرفه (دوچشمی) بروز کند.
دلایل و چگونگی ایجاد تنبلی چشم
این بیماری معمولاً در صورتی که یکی از چشمها به دلایلی ضعیفتر از چشم دیگر باشد در سنین رشد رخ میدهد. این ضعف دید میتواند به دلایل مختلفی از جمله آستیگماتیسم بالا، دوربینی یا نزدیکبینی زیاد، انحرافات چشمی، ضربه به چشم، آب مروارید مادرزادی و موارد مشابه باشد.
در سنین رشد، مسیر بینایی در حال شکلگیری است. اگر میزان بینایی دو چشم خیلی متفاوت باشد، بیشتر بینایی فرد توسط چشم سالم انجام میشود و در نتیجه مسیر بینایی چشم ضعیفتر تنبل میشود. اگر این مشکل در کودکی درمان نشود، احتمال درمان آن در بزرگسالی بسیار کمتر میشود.
روش های درمان
شما میتوانید در کلینیک دیدبان با استفاده از دستگاههای جدید درمان تنبلی چشم حتی در بزرگسالی هم هرچند اندک اما شانس درمان داشته باشید. همچنین اگر در خانوادهی خود فردی مبتلا به تنبلی چشم دارید، با توجه به اینکه ضعف و تنبلی چشم غالباً علائمی ندارند، معاینات دورهای کودکان خود را در سنین ۶ ماهگی، ۳/۵ سالگی و پس از آن هر ساله جدی بگیرید.
درمان این بیماری با توجه به علت ایجاد آن میتواند متفاوت باشد. برخی از روشهای درمانی عبارتند از:
- تجویز عینک مناسب توسط متخصصین ما در کلینیک دیدبان
- بستن چشم به طور اصولی و برنامهریزی شده به منظور تقویت چشم ضعیف
- تمرینات بینایی که در برهه حساس میتواند دید را بهبود بخشد و حتی کامل کند
نتیجه گیری
در پایان به خاطر داشته باشید که:
- این بیماری در صورت عدم درمان به موقع میتواند منجر به کاهش دائمی بینایی شود.
- تشخیص و درمان زودهنگام تنبلی چشم بسیار مهم است.
- معاینات منظم چشم، به ویژه در کودکان، برای پیشگیری از آمبلیوپی ضروری است.